Data voor een duurzaam Gent: verslag van de datadive

17/03/2014 - 16:45
Door in categorie(ën) Datadives, Nieuws

Op dinsdag 11 maart ging “data voor een duurzaam Gent” door.

Het concept van de datadive is dat data-eigenaars en geïnteresseerde (her)gebruikers samenzitten om te kijken naar de data, de technische componenten en mogelijke toepassingen.

Medewerkers van de Milieudienst, Gezondheidsdienst en Groendienst brachten hun verhaal en data. Sensolus zocht naar aanknopingspunten tussen deze data, de beleidsuitdagingen en de mogelijkheden die sensoren bieden.

De presentaties:

Milieudienst:

Groendienst:

Gezondheidsdienst

Sensolus

 

Verslag

Na de uiteenzettingen werd van gedachten gewisseld wat mogelijkheden, concepten en uitdagingen zijn om deze data en sensorinformatie in te zetten voor de geformuleerde doelstellingen.

De meeste beschikbare data zijn GISdata, terug te vinden op http://data.gent.be

Groen

Er was veel interesse in de lagen rond bomen en parken, inlcusief de speelinfrastructuur.

Een uitdaging is het in kaart brengen van de fauna en flora in de stad. Er zijn wel dierentellingen en planteninventarissen, maar de kwaliteit van de ingezamelde data laat weinig detailanalyse (vb op wijk of straatniveau) toe.

De grote uitdaging ligt bij het verzamelen van real-time data. Momenteel heeft het GEntse stadsbestuur weinig streaming data. Door de ingebouwde sensorfuncties in verschillende types smartphones zou er wel een opportuniteit kunnen zijn om enkele data te gaan crowdsourcen.

Gezondheid

Openbare gezondheid heeft veel facetten, gaand van toegang tot elementaire zorg (tandartsen, dokters, mutualiteiten) en sensibiliseringsacties rond voeding en sport tot het analyseren van statistische data rond leeftijd, chronische ziektes e.dm.

Er zijn redelijk wat data beschikbaar rond zorgvoorzieningen en medische hulp. Vraag is of een app alle bevolkingslagen bereikt. Ook de statistische info roept wat vragen op rond anonimisering, maar algemeen is de teneur dat meer open data, ook van andere overheden, zeker kan helpen tot een betere inschatting.

Dierenwelzijn

Vooral data rond honden (geregistreerd) en de hondentoiletten, losloopweides.

REdelijk vanzelfsprekend. Wel kunnen analyses gemaakt worden of alle hondentoiletten en losloopweides wel juist verspreid liggen.

Voor de hand liggend zijn combinaties met de bomenlijst. :)

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een containerbegrip, maar in deze zijn er data beschikbaar rond mogelijke besparingsmaatregelen op huisniveau. Er is een spanningsveld tussen het aanbieden van gedetailleerde open data en personalisering, maar richting app-ontwikkeling zou dit niet enkel op open data moeten steunen.

Een ander aspect rond duurzaamheid is de andere mobiliteit. Ook hier zijn redelijk wat gegevens aanwezig, maar er zijn nog veel potentieel interessante datastromen te openen.

Rond het duurzaam shoppen wordt de dataset van het ecoplan vernoemd. Idee zou zijn om mensen zelf winkels, resto’s en andere voorzieningen te laten taggen met labels die relevant zijn voor duurzaamheid.

Leefmilieu

(Lucht)vervuiling, anticiperen op extreme klimaatsfenomenen en het tonen van actuele info zijn pertinente thema’s. Tot nog toe zijn hier niet altijd relevante open datasets beschikbaar. Wel ziet iedereen een groot potentieel.

 

Sensoren

De sensoren van sensolus meten verschillende zaken (cfr presentatie). Iedereen zag onmiddellijk mogelijke toepassingen voorbij het gadget gehalte. IN elk van de bovenstaande uitdagingen kunnen sensoren een bijdrage leveren.

Wishfull thinking: vb. de torenvalk die in de Sint-Baafskathedraal huist laten ringen met een soort baken, dat een sensor triggert telkens die in of uitvliegt. Dit soort data kan de betrokkenheid en zichtbaarheid van dieren in een stadomgeving verhogen.

Reacties en trackbacks zijn gesloten.

2 Reacties op “Data voor een duurzaam Gent: verslag van de datadive”

  1. Apps For Ghent 4 op 22/03 zegt:

    18/03/2014 - 23:17

    [...] Op 11 maart vond reeds een datadive plaats om de de data te verkennen. Gemist? Lees het verslag van “data voor een duurzaam Gent” [...]

  2. Regena zegt:

    24/02/2015 - 07:38

    Hello to every single one, it’s actually a nice for me to pay a quick visit this web page, it consists of important Information.