Persbericht: Winnaar #HackDeBib

21/03/2015 - 22:07
Door in categorie(ën) Nieuws

PERSBERICHT

Gent, 21 maart 2015

WINNAARS APPS FOR GHENT 2015 BEKEND

Vandaag (21 maart 2015) vond de vijfde editie van Apps for Ghent plaats in de Gentse Bibliotheek onder de noemer Hack de Bib. Maar liefst 70 coders gingen er een ganse dag aan de slag met open data én de data van de bibliotheek met als doel de meest innovatieve, originele digitale toepassing te ontwikkelen. Zeventien teams werkten evenveel nieuwe ideeën uit.

Alle deelnemers hadden vijf uur de tijd om hun project concreet uit te werken en in twee minuten voor te stellen aan een strenge jury samengesteld uit leners, IT- en  bibliotheekexperten.

Wat opviel was dat de sociale rol van de bibliotheek ook in digitale tijden herbevestigd werd. Alle ideeën gebruiken de digitale technologieën om mensen te verbinden: samen sfeerlijsten maken van boeken, Tinder voor boeken, een bibliotheekapp voor alle digitale dienstverlening inclusief navigatie naar het boek op de plank… Het zijn maar enkele van de vele goede ideeën die tijdens Hack the Bib werden uitgewerkt. Elk concept gaf op unieke wijze vorm aan de idee dat de bibliotheek van lenen naar delen evolueert.

Vier teams vielen in de prijzen.

 • De Vokaprijs voor het idee met het meeste marktpotentieel ging naar Mean Lien Machine met Book.Y. Zij ontwikkelden een Tinder for Books. Op basis van jouw leengeschiedenis en likes worden leessuggesties aangeboden. tinderbooks.herokuapp.com

 • Nerdlab reikte een prijs uit aan het Ugent Mediateam voor hun app Books4summer die toelaat de keuze te maken tussen ondergoed of vakantielectuur om jouw bagage binnen de toegestane gewichtslimieten te houden. Welk boek past bij jou en jouw reiskoffer?

 • De publieksprijs ging naar één van de drie studententeams van de Artevelde Hogeschool.  Met Moodlib krijg je leessuggesties op basis van de stemming waarin je je bevindt.

 • Team Pops kaapte de hoofdprijs weg met BIBR. Deze applicatie breidt de collectie van de bibliotheek uit met de persoonlijke boekenkasten van de Gentenaars zodat meer boeken kunnen uitgeleend worden. Op deze manier wordt de focus van meer bibliotheekbezoek verlegd naar meer mensen te laten lezen. Een Uber voor bibliotheken dus en een innovatieve kijk op de rol van de bibliotheek. Zo worden Gentenaars betrokken bij het mee vormgeven van de bibliotheek van de toekomst.

Alle presentaties van de teams kan u hier bekijken: http://appsforghent.be/apps-for-ghent-5-hack-de-bib/winners-en-hun-projecten/

 

APPS FOR GHENT?

Apps For Ghent is het jaarlijkse open data evenement van Gent waar burgers en ontwikkelaars worden uitgedaagd om in een vriendschappelijke wedstrijd of hackathon de mogelijkheden van bepaalde datasets te onderzoeken en aan te tonen in een concreet uitgewerkt idee. De verschillende teams gaan steeds ter plaatse met de data aan de slag en werken er een digitaal project uit (app, website of visualisatie) dat ze op het einde van de dag voorstellen aan de jury.

Deze editie vond plaats in de Bibliotheek. Samen met partners UGent, Bibnet en Digipolis stelde de Gentse Bibliotheek een pak bibliotheekdata ter beschikking waar deelnemers mee aan de slag konden. Concreet werden gegevens over de collectie en ontleencijfers ter beschikking gesteld. Dit is een absolute primeur voor België!

Maar er was meer te beleven dan de wedstrijd zelf. Gedurende de hele dag stond Nerdlab paraat in de A. Musschezaal om deelnemers en bibliotheekbezoekers te inspireren met ideeën en hardware-ondersteuning. Timelab gaf twee workshops in onze inkomhal waarin bibliotheekmedewerkers leren ‘beambots’ en ‘useless machines’ konden maken. Daarnaast was er ook cryptocafe georganiseerd, een workshop rond privacy op het internet, in samenwerking met de liga van de mensenrechten.

Om half vier stelden alle teams hun realisatie voor aan het publiek en de jury. Dan volgen een aantal sprekers die verschillende aspecten van data en open kennis toelichten.

Het programma staat nog steeds onder deze link: http://appsforghent.be/apps-for-ghent-5-hack-de-bib/programma/

GENT EN OPEN DATA – EEN PIONIERSVERHAAL

De Stad Gent is pionier op het vlak van open overheidsdata in België. Haar databanken zijn (her)bruikbaar voor iedereen, tenzij er een conflict optreedt met de privacy wetgeving ter zake. Dit resulteerde eerder al in mooie resultaten, zoals de verschillende apps voor de Gentse Feesten, de parkeergarages of de afvalkalender voor je smartphone (http://data.gent.be/apps).

DE BIBLIOTHEEK EN OPEN DATA – VAN LENEN NAAR DELEN

Aan de deelnemers van de hackathon worden geen richtlijnen gegeven of beperkingen opgelegd. Alle ideeën kunnen uitgewerkt worden. Want de wedstrijd wil zich meer focussen op de diversiteit van mogelijkheden die de open data genereren, en niet zozeer op één enkele app. Zelfs het omzetten van de data in muziek kan.

De Bibliotheek gaf op de datadive van 9 maart wel een indicatie van de noden van haar leners en diens verwachtingen van een bibliotheek voor de toekomst. Zoals het krijgen van lees- en luistertips op maat, weten waar een boek zich precies bevindt, het krijgen van een berichtje wanneer je materialen terug moeten of door het scannen van een cover meer te weten komen over een boek, het zijn allemaal mogelijkheden van het combineren van de juiste data…

OP WEG NAAR DE KROOK

De Gentse bibliotheek is een organisatie in transitie. Op weg naar De Krook (opening voorzien midden 2016) wil ze haar missie, manier van werken en verschillende aspecten van de haar dienstverlening onder de loep nemen en durven herzien.

Zo wil ze meer dan ooit inzetten op digitale innovatie en experimenteren met nieuwe manieren om het publiek wegwijs te maken in het immense informatie(over)aanbod. Naast het verstrekken of duiden van informatie wil de Bibliotheek actief deelnemen aan het maatschappelijk debat door meer te gaan werken met haar collectie en haar publiek. Door haar data open te stellen wil de Bibliotheek al een eerste voorzet geven om samen met de geïnteresseerde ontwikkelaars de nieuwe locatie al reëel in te vullen.

Partners

Hack de bib werd georganiseerd door de Stad Gent, de Bibliotheek, Digipolis en Open Knowledge België.

Contact en info:

bart.rosseau@gent.be

nathalie.deneve@gent.be

Website: www.appsforghent.be

Reacties en trackbacks zijn gesloten.

1 Reactie op “Persbericht: Winnaar #HackDeBib”

 1. Andrew zegt:

  22/03/2015 - 15:22

  De url voor tinderbooks is http://tinderbooks.herokuapp.com (zonder www). 

  Vedankt appsforghent! We kijken uit naar jullie nieuwe website ;)