Hete fietsers in kaart gebracht!

25/09/2015 - 15:54
Door in categorie(ën) Nieuws
Comments Off

Bron: Strava

Innovatieve fietstellingen met warmtecamera’s geven al na 10 dagen leuke resultaten

Mobiliteit en open data. Het zijn twee onderwerpen die de Stad Gent en en de Gentenaars nauw aan het hart liggen. Maar wat hebben beiden met eigenlijk elkaar te maken? En vooral, hoe kan open data helpen om slimmer met mobiliteit om te gaan? Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit sloegen de Dienst Data en Informatie en het Mobiliteitsbedrijf de handen in elkaar om een aantal mobiliteitsgegevens te verzamelen en uiteraard te publiceren als open data.

 

De Fietstelweek

Tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september vond de allereerste FietsTelweek plaats. Dit is het grootste fietsonderzoek ooit gedaan in Vlaanderen. In Fietsstad Gent wordt nog langer geteld: tot 30 september. Op die manier kan ook de invloed van de start van het academiejaar in de hogescholen en de universiteit gemeten worden. Tijdens de verlengde Gentse Fietstelweek brengen we niet alleen fietsers in kaart, maar proberen we ook innovatieve technieken uit, zoals het inzetten van warmtecamera’s om fietsers te tellen. Dit is een unicum in Vlaanderen.

 

Aan de hand van deze gegevens kunnen we een aantal interessante zaken afleiden:

 

  • De start van het academiejaar betekent tot 35% meer getelde fietser in de Voldersstraat. Het telpunt bevindt zich dan ook vlakbij de Aula van de UGent, en in de onmiddellijke nabijheid van gebouwen van de faculteit Rechtsgeleerdheid en Politieke en Sociale Wetenschappen.

  • We merken dat ‘de ochtendspits’ voor fietsers in de Voldersstraat richting het oosten gaat, tussen 8 en 9u ‘s ochtends.

  • Een opmerkelijk fenomeen is verder dat het aantal verplaatsingen tussen 8 en 9 in die richting op woensdagochtend 23 september  tot bijna de helft lager ligt. Was er geen les op die ochtend (Student Kick-off)? Zijn er veel mensen die 4/5 werken en de woensdag thuisblijven? Of laat de helft van de mensen de fiets thuis als het veel regent?

  • In het weekend worden minder fietsers geteld dan tijdens de weekdagen, er is dan ook een pak minder woon-werk verkeer. In de Voldersstraat merken we ongeveer 30% minder fietsers op zaterdag, en de zondag 60% minder.

  • Interessant is dat Gent Autovrij (autovrije zondag) in deze periode valt. Op zondag 20/09 rijden er 9600 fietsers onder de spoorwegbrug aan Dampoort. Dus in plaats van 60% minder fietsers, zijn er ongeveer 40% méér fietsers dan op een weekdag, of 3,5 keer zo veel als op een normale zondag.

  • Het wordt nog interessanter als we ook de open data over luchtkwaliteit gaan bekijken op Gent Autovrij.

  • In de Voldersstraat (sinds dit jaar een  fietsstraat) merken we dat er per dag 30% meer fietsers naar het oosten rijden. Logischerwijs moet iedereen die naar zijn huis, werk, school of een winkel rijdt, ook terugkomen. De Oostelijke richting is de rijrichting van de auto’s. Het is interessant om te onderzoeken welk traject de fietsers nemen in westelijke richting, en waarom ze de Voldersstraat vermijden.

Een PDFje met eigenhandige aantekeningen van onze mobiliteitsexpert Pieter Morlion vind je hier

De Data

Wil je de data zelf bekijken of zien welke datasets nog ter beschikking staan? Via deze link vindt je alle open data met betrekking tot mobiliteit:

http://data.stad.gent/datasets/Mobiliteit

Enkele voorbeelden:

Nog meer Data?

Hack de fietstelpaal!

Open data maken we niet alleen. Iedereen in de Stad produceert data, en iedereen mag er publiceren. Daarom vragen we graag de hulp van handige en geïnteresseerde hardware-knutselaars om ons te helpen bij het bevrijden van de fietsteldata die momenteel opgesloten zit in de fietstelpalen aan de Coupure en de Visserij. Er is stroom, er is wifi, er ontbreekt enkel nog een component die de gemeten gegevens in real-time publiceert op het internet. Interesse? mail naar data@stad.gent!

Reacties en trackbacks zijn gesloten.